Am. fantasy (2001)

 

 "They are one; the ring and the Dark Lord, Frodo, he must never find it."

 

Hadde aldri hørt om Ringenes Herre eller J.RR Tolkien før det ble filmatisert. Husker at i begynnelsen var jeg allergisk mot alt det som hadde med Ringenes Herre å gjøre for at det var ikke annet enn mas om det, akkurat som det er med Harry Potter nå Bare maset, selv om jeg nå både liker Ringenes Herre og Harry Potter. Det bare irriterer meg at sånne filmer/bøker stjeler så altfor mye oppmerksomhet fra andre verk, men det har vel sine egne grunner. Fantasy er tross alt en stor sjanger.

Ringenes Herre: Ringens Brorskap: Er en slags presentasjon om hobbitene som bor i Hobsyssel. Frodo er en av hobbitene og han får oppgaven å passe på en ring, en helt spesiell ring som alle er ute etter og som kan gjøre en usynlig, og gjøre livet mye lengre enn normalt. Denne ringen innebærer et stort ansvar, for det er også skapninger fra mørke strøk, som gjerne vil ha kloa i den.

I begynnelsen får vi med oss Bilbo som feirer bursdag for 111 gang. Han er så gammel takket være for den meget spesielle ringen. Frodo feirer bursdag på samme dag og fyller sine 33 år. 33 er hobbitenes myndighetsalder i stedet for 18:)

Da Bilbo holder en tale under bursdagen forsvinner han ute av syne. Senere blir Frodo fortalt at Bilbo brukte ringen til å forsvinne sånn uten videre.

Gandalv er en snill trollmann som stikker innom hobbitene av og til som det passer seg, og han er også med å feire dobbelbursdag. Han forteller Frodo om den mystiske ringen og Frodo får lov til å forlate Hobsyssel med ringen. Frodo blir fortalt å dra til Elrond og søke råd hos ham.

På vei til “Kløvendal” hos Elrond får han følge sammen med hans venner; Pippin, Munti og Sam. Veien til “Kløvendal” møter de også skremmende opplevelser. Ikke alle steder er like trygt som hjemme. Hobbitene blir forfulgt av skumle svarte ryttere. (Fantastiske skapninger forresten, som bygger opp hele filmen). Svarte rytterne er på sporet av hobbitene hele tiden og hobbitene føler seg aldri helt trygge av den grunn.

Mye skjer på vei til “Kløvendal”, bl.a Frodo som blir Nagzulenes konge (svarte rytternes konge). Frodo overlever, men blir dårligere og dårligere pga at en liten bit av sverdbladet fremdeles sitter fast i skulderen hans. (Syns det er litt greit å komme med avsløringer nå, for regner med at de fleste har fått med seg hele triologien av Ringenes Herre nå)

Rådet kommer opp med en plan i det de slitne hobbitene ankommer “Kløvendal” Planen er å utslette den ene ringen i Mordor. I Mordor der de skumle skapningene hersker.

Peter Jackson gjør en strålende jobb som regissør, selv om jeg hadde mine bange anelser med tanke på at han også regisserte Brain Dead…Men han er dyktig bare han vil.

Eljah Wood passer utmerket som hobbiten Frodo.

New Zealand var et utmerket godt valg av land for innspillingen av filmen, for New Zealand er dekket av nydelig og øde landskap, perfekt for hobbitene.

Plottet er eventyrlig og spennende. Selve plottet rundt ringen er genialt. J.R.R Tolkien viste seg for å være en svært kreativ mann med mye fantasi. All æren går til ham. Synd han ikke lever. Han går glipp av en av tidenes største filmatiseringer. Han ville ha vært stolt!

 

Terningkast: 6

Tips oss hvis dette innlegget er upassende