Regissør: Oliver Hirschbiegel

Skuespillere: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara,

Ulrich Matthers, Juliane Kohler

Ty. krigsdrama (2004)

 

 

 

 
Andre verdenskrig går mot slutten og Hitler skjønner at krigen er tapt. Russerne har for stor makt til at han kan slå tilbake. Berlin bombarderes og er nær verdens undergang. Mens Berlin ødelegges befinner Hitler seg selv i en bunker under byen, sammen med hans sekretær og hustru, Eva Braun og en del andre som er på hans lag.

Innerst inne vet han at slaget er tapt for lenge siden, men han bestemmer seg ikke for å gi seg så lett. Selv om han får advarsler om hans nærmeste om at det ikke er noe annet å gjøre enn å flykte, nekter han å forlate Berlin. Han blir der uansett hva som skjer og hans nærmeste er redd at han har mistet all grep på virkeligheten.

Samtidig sliter Hitler veldig med helsa. Han siger mer og mer sammen. Han er ikke lenger den stramme karen han en gang var og han sliter med et snev av parkinson. Den ene hånden hans rister så voldsomt absolutt hele tiden.
Men vi får ta del i livet hans i de siste dagene i bunkeren. Vi blir også kjent med folkene hans som oppholder seg der sammen med dem. Folk som må ha en veldig stor tålmodighet som lar seg herse av Hitler absolutt bestandig.

Bruno Ganz spiller fantastisk som Hitler. Både på væremåten og måten han snakker på. Det er nesten som å se den virkelige Hitler. De andre skuespillerne gjør også en fantastisk skuespillerprestasjon også, spesielt hun som spiller Eva Braun. Men skjønner ikke Eva Braun og mange andre var så begeistret for denne rare mannen. Mange var til og med villige til å dø for ham. Det er helt sykt. Han er ingen skremmende mann å se på. Han virket liten og temmelig skjør, men det var nok mange som fryktet for hans temperament og syke tankegang, på en måte var det mange som skjønte at det var ikke annet å gjøre som han sa, ellers visste de at de ville bli henrettet. For de som ikke fulgte Hitlers ordre, “fortjente” å dø.

Samme hvor mange filmer det lages av andre verdenskrig eller om Hitlers liv, er det ingen som kommer til å skjønne Hitlers syke tankegang. Vi får nok aldri vite hvorfor Hitler gjorde de tingene han gjorde og hvordan tankegangen hans fungerte. Tror neppe vi aldri kommer til å finne det ut. Er ikke sikker på om jeg vil vite det heller.
Men dette er en av de sterkeste krigsfilmene jeg har sett på lenge som fremstilles på en så realistiske og ekte måte. Nærmere Hitler kommer du ikke. Det fornuftigste valget han tok var å ta selvmord. Synd han ikke gjorde det enda tidligere, med tanke på at det var over 50 millioner menneskeliv som gikk tapt.

 

Terningkast: 6

Tips oss hvis dette innlegget er upassende