Regissør: Ivan Reitman

Skuespillere: Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Ernie Hudson,

Rick Moranis, Sigourney Weaver

Am. grøsserkomedie (1984)

 

 

"My dad says you guys are full of crap."

 

Fem år har gått.
Ghostbusters popularitet har sunket til de grader siden sist og lever av å ta diverse strøjobber. Blant annet som å underholde ni åringer i et bursdagsselskap som forlanger He- Man i stedet. Samtidig driver de en bokhandel om det paranormale.

Peter Venkman (Bill Murray) møter sin fortapte kjærlighet Dana Barrett (Sigourney Weaver). De to var sammen en stund før forholdet røyk og hun giftet seg med en annen og fikk sønnen Oscar. Men ekteskapet varte ikke for evig og varme følelser oppstår på ny når hun og Peter møtes igjen, selv om en del ting er forandret. Han forlanger å være med resten av Ghostbustersne til henne for å undersøke hennes baby, etter en skremmende opplevelse. Hun hadde vært på handletur i New Yorks gater og i det hun satte i fra seg barnevogna med Oscar oppi, begynte barnevogna plutselig å trille av seg selv, til og med på en flat bakke. Den svinger bortover gaten og ut i trafikken. Merkelig nok stopper den plutselig opp og Oscar er like hel. Men Dana har sine tvil. Hun er sikker på at sønnen henne har noe med det paranormale å gjøre, for hun har vært del av det selv og tar ingen sjanser.

Etter å ha undersøkt Oscar vil de av en eller annen grunn undersøke gaten hvor barnevogna trillet av sted. Dana viser dem veien hvor barnevogna stoppet. Peter, Raymond, Egon og Winston bestemmer seg for å borre hull i veien for å sjekke om det er noe under der som kan forklare saken. Etter mye slit kommer de seg gjennom og Raymond utfordres til å bli senkes under bakken overflate for å ta noen tester.

Til sin store forskrekkelse oppdager han en elv av tykt rosa slim som renner under gatene av New York som fører til under New Yorks museum, hvor Dana jobber for tiden. Der har hun en ekkel følelse av et stort maleri av en historisk mann ved navn Vigo. Hun har en følelse av at han følger med henne. Hun har en følelse av at mannen i maleriet betrakter henne, som om han er levende.

Etter hvert bevises det at slimet under byen har en tilknytning til selveste maleriet som Dana føler seg utilpass for. Sjefen hennes, Janosz Poha vet mer om det maleriet enn det han gir ut for. Vigo (mannen i maleriet) er hans master som forlanger at Janosz skal forføre Dana og bli Janosz kone og Vigo skal overta Oscars kropp for å få leve igjen.

Men hvordan skal Ghostbusters redde Dana siden de er innesperret i et mentalsykehus etter å ha boret i New Yorks gater uten tillatelse og har prøvd å overtale politiet at en elv av slim renner under New Yorks gater og som er ute etter å ta makten over byen.

Det hele høres så vidt sprøtt ut og helt bak mål, men det er akkurat det som gjør denne filmen så fantastisk. Jeg elsket Ghostbusters, men jeg elsket Ghostbusters 2 enda mer. Jeg liker som regel ikke oppfølgere noe særlig, men denne er noe for seg selv. Grunnen til at jeg foretrekker toeren er at den er mørkere, dystrere og fascinerende. For ikke å snakke om er humoren helt til topp. Også denne gangen har Dan Aykroyd og Harold Ramis skrevet manuset. Skjønner ikke hvor de får fantasien i fra. Jeg regner med at de fleste har sett denne filmen, og scenen hvor Frihetsgudinnen tar seg en spasertur i New Yorks gater er bare helt fabelaktig. Må bøye meg i støvet for Harold Ramis og Dan Aykroyds kreativitet. Skulle ønske de skrev et tredje manus, men det var kanskje også like bra at de ikke gjorde det. Noen ganger lønner det seg å gi seg mens man er på topp og det gjorde de med Ghostbusters. Ghostbusters 1 og 2 var åttitallets store knallsuksesser og er elsket av mange. Jeg er en av dem. Ghostbusters vil alltid være en av mine favoritter.

 

 

 

Terningkast: 6

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende