Regissør: Paul Lynch

Skuespillere: Leslie Nielsen, Jamie Lee Curtis,

Casey Stevens, Anne – Marie Martin

Am. grøsser (1980)

“It’s not who you go with, honey. It’s who takes you home.”

Prom Night (eller Blodig Midnatt som filmen er oversatt til norsk….), ble laget samme året som The Shining. Selv om disse filmene ble laget i samme år og i samme sjanger, så var kvaliteten på de to veldig forskjellig. Den ene var “dårligere” enn den andre, men det skal jeg ikke bry meg så mye om, for skrekk er skrekk. Skrekk gir meg skrekkblandet fryd hihi…

I Amerika er Prom Night en av de viktigste kveldene i ungdommenes liv. Det er siste året deres på Hight School som skal skikkelig feires og det er mye som skjer på en sånn kveld som denne. Kjærestepar som vil ligge med hverandre for aller første gang, det drikkes mye, store forventinger til å begynne på noe nytt og stemningen er høy for alle. Det skal festes! Ingen har lov til å deppe denne kvelden, med eller uten date på det store skoleballet.

Det hele starter med en gjeng unger leker en slags gjemsel lek i en forlatt bygning. Gjemsel leken er litt annerledes enn den vanlige. Den som må stå er morderen og skal lete opp ofrene sine. De som blir funnet “dør”. Leken går for langt i det de samler seg rundt en jente. De går truende mot henne mens de roper: “Killers are coming!” Den stakkars jenta er redd og rygger unna dem. Hun rygger bak mot et vindu og før hun vet ordet av det faller hun ut gjennom det og dør momentant. De andre er sjokkerte og redde. En av dem vil kontakte noen vokse og melde saken, mens en annen vil ikke at politiet skal få vite at de er innblandet i dødsfallet.  De blir enige om å sverge om å ikke nevne dette for noen. Høres kanskje kjent ut? Fra blant annet I know what you did last summer…

Jenta som døde er en av døtrene til rektoren Mr. Raymond Hammond (Leslie Nielsen). Til sammen har han og kona tre unger, to jenter og en gutt. Det var den yngste jenta som døde. Bygda tar dødsfallet veldig tungt. For noe sånt skal jo ikke skje der og hva som fikk henne gjennom vinduet er et stort mysterium.

Men seks år senere begynner nesten alt å bli som før. De andre barna hans har blitt voksne. Begge går det siste året på High School og skal snart ut i den store verden på egenhånd. Og begge gleder seg veldig til skoleballet som kommer til å bli en fantastisk kveld.

Ungene som den gang var med på leken er fortsatt gode venner, til tross for at alle disse var medskyldige i uskyldig drap. Idyllen sprekker i det en av dem får en truende telefon. En av kameratene blir drept og alvoret går opp for dem da enda en kamerat blir drept. Snart skjønner gjengen at noen er ute etter dem, en etter en. En som vil ha hevn for den dagen som skjedde for seks år tiden, men hvem?

Noen kjente personer er med i denne filmen også. De mest kjente er Leslie Nielsen og Jamie Lee Curtis. Det er skikkelig uvant å se Leslie Nielsen som veldig seriøs i og med jeg er vant til å se ham i komedier som Spy Hard, Dracula er død og trives med det, og Mr. Magoo. Men han gjør det ikke så verst i “seriøse” roller heller da.

Jamie Lee Curtis er fortsatt like sterk som Scream Quenn.. Hun fikk sin store gjennombrudd i Halloween og siden har hun fått tittelen Scream Queen. Det har hun fult og helt fortjent. Hun har en kul stemme, litt “mannlig” og når hun skriker får hun en røff klang i stedet for irriterende hvining som fleste kvinner får når de roper. Det å skrike kan hun og skuespillerprestasjonen hennes er fortreffelig. Hun er en dyktig skuespiller uansett hva andre sier og hun har gjort det bra i komedier også, som: A fish named Wanda og Freaky Friday. Det er ikke noe annet å si enn at den dama er rå.

Skrekkfilmer forandrer seg aldri, men det på en positiv måte. Det virker som om folk aldri blir lei av ungdommer som blir truet med telefoner fra fremmede, hevn, slakting og sammensvergelser i uskyldige drap. I mange flere tiår har denne oppskriften gjennomgått og selv om noen skrekkfilmer er svakere enn andre, er det like underholdende.

Terningkast: 3

Tips oss hvis dette innlegget er upassende