Regissør: Gregory Hoblit

Skuespillere: Denzel Washington, John Goodman,

Donald Sutherland, Embeth Davidtz

Am. thriller (1998)

 

 

"Wake up Hobbes. I’m not that easy to kill. When my host dies and 

I move as a spirit, no man can resist me. What are you going to do?

Arrest me? What’ll you tell Stanton then? I’d *love* to hear that one." 

 

 

John Hobbes (Denzel Washington) er en dyktig etterforsker som får litt av en sak etter at en seriemorder ved navn Edgar Reese, blir sendt til gasskammeret. Hobbes tror at nå er alt over og nok en sak er avsluttet. Men mens han og noen andre er vitne til Edgar Reese siste tid i gasskammeret, begynner Reese å snakke på et språk ingen forstår. Så tror etterforskeren at serimorderen likevel ikke er død selv etter henrettelsen, for han mener at han så seriemorderens sjel forlate kroppen. Denne sjelen forlater seriemorderens kropp og går over i en annen. Senere oppdager han og andre at denne sjelen blir forandret ved den minste berøring. Den forandrer seg til alt den tar på for å forklare det enkelt.

Senere blir John Hobbes og partneren hans Det Jonesy (John Goodman) settes på en sak. En person blir funnet drept i et badekar og drept på en måte som minner dem om avdøde serimorderen Edgar Reese. Drapsmetoden er veldig like. Og det som er så genialt er at etterforskerne finner en skål på et bord. I skålen er det cornflakes som er nesten oppspist og det engelske ordet for frokostblanding er cereal. Hobbes og Jonsey skjønner fort at de utsettes for en ordleik. Cerialkiller betyr tross alt seriemorder.

John Hobbes syns han får denne morderen for tett innpå seg når han en dag finner ut at morderen har vært hjemme hos ham. Han bor hjemme sammen med sin bror og nevø. Nevøen spør Hobbes hvorfor han har skrevet en Y på brystet hans og Hobbes blir enda mer bekymret når ikke broren hans står opp. Han finner broren sin livløs i sengen og også på brystet hans er det også skrevet noen bokstaver. Det ser ut som det er en slags kode som han må knekke, og ordet har noe med kristendommen å gjøre, men hvorfor?

Hvordan skal han klare å fange en seriemorderens sjel som forandrer seg alt den tar på? Det er bare helt umulig. Hobbes kastet inn i en kamp mellom det gode og det onde. Alt virker som et eneste stort mareritt som aldri tar slutt.

Høres kanskje ut som et forvirret komplott dette og det er det også. Fallen er en thriller med mørk undertone. Det er en thriller som går ut på at seerne skal få ha noe å bryne seg med. En slags hjernetrim. For å se denne må man ha litt tålmodighet og like å ha noe å bryne seg på. Den kan kanskje for enkelte virker litt langsom, for dette er ingen actionfylt thriller film, med mange billige skvettescener eller stilige filmtrisk. Dette er en film som gir deg noe å bryne på og får deg til å tenke.

Denzel Washington er som alltid en dyktig skuespiller. Han svikter aldri, i hvert fall ikke i filmene jeg har sett ham i. John Goodman er like feit, men ikke så verst han heller. Donald Sutherland er skummel, selv om jeg stort sett ham i “snille” roller. Den karen må ha verdens skumleste øyne. De ser alltid så kalde og ondskapsfulle ut. Vet ikke om det er bare jeg som syns det, men…

Alt i alt er dette en ekkel thriller i kontakt med det overnaturlige. Bringer opp tema som hva er meningen med livet og om det egentlig er så mye mer mellom himmel og jord. Etter å ha sett denne, kommer du kanskje til å forandre mening?

Hivs du ser nøye etter ser du også James Gadolfine (han som spiller Tony Soprano) i en liten rolle….

Skulle ønske at det ble laget mer av disse filmene enn mye av det søppelet som lages i dag. Savner sånne krypende thrillere for det lages det så lite av for tiden. Det er synd.

 

 

Terningkast: 4 

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende