Regissør: James Wan

Skuespillere: Kevin Bacon, Garrett Hedlund,

Kelly Preston, Jordan Garrett…

Am. actionthriller (2007)

“Where are you, you bastard?”

Det hele starter med at vi får se diverse klipp av en lykkelig familie, bestående av to foreldre og to sønner. I klippene ser vi familiens høydepunkter, bursdager og hvor sterkt knyttet familien er.
Videre blir vi flyttet til en kveld hvor familiefaren sitter i tribunen og ser førstefødte, Brendan spille hockeykamp og han har en lysende karriere foran seg. Han er familiens store øyestein og stolthet. Etter kampen kjører faren hans, Nick Hume dem hjem og  er kjempestolt av sønnens prestasjoner. På veien hjem blir de yppet av en gjeng med “racerbiler” tilhørende av gjengmedlemmer. Nick Hume signaliserer til en av disse bilene om at de kjører med bilen av og det skaper litt uro på veien til de kjører av gårde.

Litt skjelvne etter denne episoden, gir Nicks bil beskjed om at den trenger påfyll av bensin og han blir nødt til å fylle på bensin, noe han ikke har særlig lyst til. Siden det ikke akkurat er en av byens beste og trygge gater de befinner seg i. Mens han fyller på bensin, går Brendan inn i bensinstasjonen for å skaffe seg noe å drikke. Det viser seg å være et skjebnesvangert valg.

For mens Nick er ute og fyller opp bilen med bensin og Brendan kjøper seg drikke, stopper noen biler utenfor bensinstasjonen. Bilene viser seg for å være de samme Nick fikk bråk med bare for få minutter siden.
Ut av bilene kommer det gjengmedlemmer, maskerte og bevæpnet. De stormer inn i bensinstasjonen, hvor Brendan er eneste kunde. Han blir øyenvitne over at de skyter fyren bak disken til døde. Så snur de seg mot ham. Faren står fremdeles ved bilen og snakker med kona i mobiltelefonen. Han blir skrekkslagen når han oppdager utenfor at Brendan blir truet av en bevæpnet gjeng.

Han kommer for sent inn i bensinstasjonen. Gjengen provoserer et medlem nok til å kutte Brendan i strupen. Så stormer de ut, og Nick, som er rasende over at noen kan gjøre noe sånt mot sønnen hans, klarer å huke tak i han som gjorde det. Han klarer så vidt å rømme, men blir stoppet av en uventet bil som kommer i hans retning.

Nick løper inn til Brendan som så vidt er i live, men som senere dør på sykehuset. Drapsmannen overlever påkjørselen og blir stilt til retten.
Nikk må i retten selv, for resten av familien klarer det ikke. Dessuten er det Nick som vet best hva som skjedd den kvelden. Han får beskjed av advokaten og en politikvinne, før avhøringen og avgjørelsen om at drapsmannen kun drepte Nicks sønn, bare for at drapsmannen skulle føle seg mann nok til å virkelig føle seg som et medlem av den voldelige mannen.

Denne beskjeden gjør Nick til å se rødt. I stedet for å gjøre det advokaten hans ber ham om, later Nick overfor retten som om han aldri har sett drapsmannen før og er ikke sikker på om det var ham, selv om det ikke er sant. Nikk vil nemlig ta seg av drapsmannen og resten av banden selv. Få den hevnen han tror han fortjener.

Retten lar drapsmannen gå og Nick får sitt livs oppdrag. Et helvete bryter løs.

Har alltid vært skeptiske til actionfilmer. Som regel dreier det seg om det samme og tynne historier blir levert. Men med litt lave forventinger hjelper veldig mye. Da vet man ikke hva som forventer en og man kan bli ganske overrasket. Det ble i alle fall jeg. Jeg ble overrasket over hvor revet med jeg ble under hele filmen og virkelig brydde meg om hva som kom til å skje.

En intens, drivende jakt på rettferdighet fengslet meg hele veien og filmen har et skikkelig høyt tempo, noe som varierer veldig i denne action sjangeren. Jeg ville vite hva som ville skje med hver enkelt person. Hvem som var sterkest eller smartest til å overleve dette marerittet. En tilværelse som ble snudd opp ned bare på grunn av mangel på bensin. Mye kan nemlig skje i løpet av få minutter.

Samtidig er det spennende å tenke etter selv under filmen, om hva man ville ha gjort selv, hvis man havnet i en lignende situasjon. Hadde man tatt loven i egne hender eller latt retten gå sin gang. Det får man nok aldri vite og det er lik så bra.

Dette er en stressende og heseblesende actionfilm som fenger fra første stund. Det skjer noe hele tiden og vi blir vitner til alt dette, enten om vi liker det eller ikke. En fantastisk, herlig regi av  James Wan (regissøren av Saw)

Har en følelse av at Charlie Clouser også har en finger med i denne filmen. Den samme fyren som komposerte en del musikk for soundtracket til Saw. Jeg er ikke hundre prosent sikker da, men noe av musikken var ganske likt, men det gjorde det handlingen bare enda røffere.

Legg merke til et portrett av Jigsaw på en vegg i et av oppholdsstedene til banden. Kanskje det er en hyllest til Saw og James Wan  Saw – elskere som meg, kommer garantert til å falle pladask for denne. Jeg elsket den og det er veldig sjelden jeg faller for en actionfilm. Sikkert på tide.
Kunne ha skrevet masse mer om denne, men gir meg her. Se den sier jeg bare.
Denne kommer jeg nok til å se flere ganger.

Vurdering: 9/10

Tips oss hvis dette innlegget er upassende