Regissør: James Wan

Skuespillere: Ryan Kwanten, Amber Valletta.

Donnie Wahlberg, Michael Fairman…

Am. horror (2007) 

 

 

 

 "Remember: whatever happens, don’t scream."

 

 

Da jeg så at denne var av skaperne av Saw, bare måtte jeg se den, for Saw er en av de få filmene jeg har sett i det siste, som hadde noe nytt å gi. Nyskapende, rått og ikke minst, genialt. James Wan bak kamera og Leigh Whanell som skrev manuset, spilte også Adam. Men for å si det mildt, har han et større skrivetalent enn skuespillertalent. Derfor er jeg glad for at han holdt seg bare til manusskriptet i Dead Silence og lot andre overta rollene. Enda et kjent navn var med i dette prosjektet, som har også har gjort seg kjent i Saw-filmene, nemlig selveste Charlie Clouser. Geniet bak musikken. Han lager så rå bakgrunnsmusikk som bygger opp filmene noe veldig, som gjør gir filmene det lille ekstra… Også et annet kjent navn dukker opp i denne som også har vært knyttet til en av Saw-filmene, den godeste Donnie Whalberg, mest kjent fra New kids on the blokk. Denne gangen også som politietterforsker, men av annen karakter enn tidligere.

 

Dead Silence er kanskje ikke like kjent som Saw, men det kommer det kanskje til å bli med tiden. Her møter vi et ungt kjærestepar som virker til å være nygifte. Jamie og Ella bor i en “blokkleilighet”. En dag ringer det på døra, men når Ryan åpner, er det ingen der. Men ved dørstokken ligger det en stor pakke som er fint innpakket, men det står ingen avsender. Han skjønner ingenting. Likevel tar han den med seg inn og han og kona åpner den sammen. Når pakken er åpnet, ligner innholdet på en kiste og inni den kista ligger det en buktalerdukke på rødt stoff. En gutteaktig buktalerdukke som stirrer på dem og er pent kledd i dress. Paret finner heller ingen avsender i kisten. Dukken blir værende. Selv tenker de på hvem som kan ha sendt enn sånn dukke og hvorfor.

 
 
 
 
 
En kveld blir Ella hjemme alene mens Jamie er ute og gjør noen ærender selv om det tordner og regner som besatt. Når han kommer hjem, finner han kona død på senga,  og med tungen kuttet av. Han skjønner ingenting, men han har en mistanke om at dukken som ble sendt til ham, har noe med det å gjøre, eller i alle fall den mystiske avsenderen. Problemet er at Jamie blir naturlig nok mistenkt for å ha drept kona. Det er politietterforskeren Lipton som blir satt på saken. En smule spesiell etterforsker med en likegyldig personlighet, og  drasser med seg en elektrisk barbermaskin uansett hvor han går. Den eneste muligheten for å få Jamie umistenkt på er å bevise at han er uskyldig. For at Jamie må løse gåten med dukken, bestemmer han seg for å dra tilbake til barndomsbyen Ravens Fair. Han husker på et slags barndomsrim derfra som er knyttet til en gammel legende. Om en dame ved navn Mary Shaw, som var en profesjonell buktaler. Hun levde av å lage dukkene selv og opptre på den lokale scenen. Men som en dag blir fornærmet når en liten gutt påstår at han kan se at leppene hennes beveger seg og at det hele er bare tull. Noen dager forsvinner han sporløst og de lokale innbyggerne har en følelse av at det er Mary Shaw som står bak forsvinningen. De straffer henne med å drepe henne og deretter kutte av henne tungen. Senere blir hun begravd sammen med alle dukkene hennes. Problemet re at det er flere barn som har blitt forsvunnet etter hennes død.
 
 
 
Jamie gjenforenes med hans syke far som blir pleiet av hans svært så unge kone. Jamie er ute etter svar.
 
 
 
 
 
 Etter hvert som han graver dypere og dypere i barndomsstedets legende, og finner mer og mer ut av hvordan ting egentlig henger sammen, om hvorfor han er innblandet i dette. Samtidig blir han oppsporet av politietterforskeren. Jamie forklarer hva han har funnet ut så langt, men Lipton tror ikke på at en legende kan ha noe med mordet å gjøre. Jamie må gjøre får en stor oppgave foran seg hvis han skal bli trodd, og om han støter på virkelige Mary Shaw underveis, må han for all del huske på at han ikke må skrike…
 
 
 
Som sagt, hadde jeg shithøye forventinger til denne filmen, med tankene på at det er folka bak den geniale Saw som sto bak. Før jeg så denne filmen, leste jeg litt om den på www.imdb.com bare for å se hvor høy rangering den hadde fått og leste noen anmeldelser bare for å se hva noen folk mente om den. Blir jo så nysgjerrig før jeg setter på en film. Mange nevnte at denne filmen hadde en av de beste twistene de noen gang hadde sett, men jeg mener det motsatte. Jeg ble ikke så veldig overraska. Jeg hadde en mistanke hele veien og det stemte. Har aldri sett en bedre twist enn Saw (og det skal mye til for å overgå den, derfor liker jeg den så godt…) men den slutter på en typisk Saw måte. Dramatisk musikk, scener som spinner rundt, som går tilbake over det folk har sagt og hele puslespillet blir lagt sammen. Ble ikke så overrasket, men helt greit nok. Selv om filmen ikke hadde de store overraskelsene som jeg hadde forventet meg,  så var det en god underholdning den får oss til å følge med hele veien og lure på hva som egentlig foregår. Om vi har rett eller ikke.

Skuespillerpresentasjonene var helt greie, men av og til kunne de ha spart meg for Donnie Whalberg. Det ender bestandig opp med at jeg irriterer meg over ham i lengden. Enkelte roller passer bare ikke for ham. Noen ganger blir det for dumt. Han bør holde seg til boybandet. Hører rykter om at New kids on the blokk skal gjenforenes. Så jeg håper Wahlberg konsentrerer seg mer om det enn dette.

Men jeg håper inderlig at James Wan, Leigh Whandall og Charlie Clouser holder seg sammen enda noen år til og gir oss flere gåter særegne filmer. Det hadde vært kjempefint. Savner sånne filmer som gir oss spenning, får oss til å lure og har noe psykologisk med seg. En story rett og slett. Jeg har sikkert klaget mye over det, men jeg gir meg ikke…

Alt i alt, bra gjennomført og creepy, selv om det var ikke som helt jeg hadde forventet, men det kan man ikke regne med heller.

Om den er verdt det sa du, absolutt!

 
 
 
 
Høydepunkt: James Wan, Leigh Whanell og Charlie Clouser samarbeider nok en gang.
 
Lavpunktet: Litt småkjedelig underveis. Ikke den samme spenningen vi fikk fra Saw.
 
 
 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende