Regissør: David Koepp

Skuespillere: Kevin Bacon, Zachary David Cope,

Kathryn Erbe, Ileana Douglas…

Am. thriller (1999)

“Does it hurt to be dead?”

Familien Witzky lever et helt vanlig liv i Chicago. Medlemmene i denne familien, Tom Witzky (Kevin Bacon, Mystic River), Maggie (Kahtryn Erbe, OZ) og Jake (The Wedding Singer) er en vanlig familie som går godt overens. Det eneste som bekymrer dem er sønnen deres på fem som har en vane for å snakke med noen de ikke ser. Han hevder at han ser en jente som heter Samantha som han ofte konverserer med.

En kveld deltar Tom og Maggie på en nabofest. Emnet hypnose kommer tilfeldigvis opp og Maggies søster Lisa Wiel (Ileana Douglas, Message in a Bottle) hevder at hun kan å hypnotisere. Tom ypper og utforder henne til å bevise det og lar henne hypnotisere ham på gøy. Men etter den festen blir han aldri helt den samme. Tiden etter festen blir han langsomt trukket til seg selv. Han blir plaget av visjoner som dukker opp når som helst, og Maggie tror han er i ferd med å bli gal. Hun skjønner ikke hva som plager ham og hun liker heller ikke at sønnen hennes har visjoner. Hun blir på den måten utenfor sin egen familie, fordi hun skjønner ikke noe av Tom og sønnen Jakes evner. De ser nå begge jenta som Jake lenge har snakket med tidligere. Jenta Samantha på 16 – 17 år som “henger” rundt i huset deres.

Stadig gir hun Tom visjoner. Etter mye om og men skjønner han etterhvert at hun prøver å gi ham beskjeder som han prøver å formidle. Mens ekteskapet havarer fordi han er besatt av disse visjonene, er han kun opptatt av å finne ut hva den unge jenta vil ham og hvorfor hun befinner seg i huset deres. Han har prøvd å få Lisa visjonene vekk siden det var hun som hypnotiserte ham, men så lett er det ikke. Han er nødt til å leve med det og etter hvert som visjonene blir sterkere og klarerere, skjønner han at noe alvorlig galt har skjedd med denne Samantha. Han ber henne finne henne og oppklare dødsårsaken. Kommer han til å klare det og vil familien Witzky bli den samme igjen?

Ettertanke: Stir of Echoes er akkurat ti år gammel, og jeg skammer meg over å innrømme at jeg har ikke sett den før nå. Jeg hadde hørt om den, men hadde ikke orket å sett den før i dag. Hvorfor, vet jeg ikke? Kanskje jeg hadde fått nok av spøkelsesfilmer? Ball som ruller ned trappen på mystisk vis. Dører som hamrer og slår igjen av seg selv. Stemmer. Men til min store overraskelse var denne ikke en typisk spøkelsesfilm, men heller en psykologisk thriller. Det var til min store glede en film om vår verden som ble innvadert av den andre verden på en mer troverdig måte enn jeg har sett mange ganger tidligere. Dette er fortiden som møter nåtiden. Om jenta som forsvant for mange år siden, men som blir gjenopptatt. Hvordan forsvant hun og vil hun noen gang blir funnet? En interessant gåte som aldri blir ute av mote. En film som er troverdig på mange måter.

Høydepunkt: Kevin Bacon. Han er en fascinerende skuespiller som alltid leverer varene. Han kan spille så mange forskjellige roller og virke “helt naturlig”, som om han gjør det hver bidige dag. Troverdig skuespill og spennende historie. Satt som klistret til skjermen fra begynnelse til slutt. Ville vite hvordan detteville gå.

Lavpunkt: Skulle gjerne ha fått vite litt mer om Samanthas bakgrunn og resten av familien hennes, for hun ble på en måte litt anonym, selv om hun var hovedingrediensen i hele filmen. Men ellers er det egentlig ikke noe mer å klage på. En veldig helstøpt film, i grunn.

Terningkast: 5

Tips oss hvis dette innlegget er upassende