Regissør: Mark Tonderai

Skuespillere: William Ash, Christine Bottomley, Andreas Wisniewski, Claire Keelan, Stuart McQuarrie…

UK. grøsser (2009)

En kjøretur er en enkel sak, eller? Hva kan gå galt så lenge man holder seg på veien og er en pliktoppfyllende sjåfør? Men er man vitne til noe skrekkelig kan man miste fatingen og den du er glad i som du har tatt for gitt, blir tatt i fra deg, kan det bety bråk. Hvor langt ville du gå for å få tilbake den du er glad i? Ville du ha brutt alle lover og regler, laget derfor dine egne for å få viljen din eller ville du ha holdt deg til loven som å ringe politiet og vente til de kommer?

Et kjærestepar er ute på en liten kjøretur. Zakes Abbot (William Ash) kjører rundt omkring for å henge opp plakater på offentlige steder. Det er hans jobb foreløpig mens han prøver å gjøre drømmen om til å bli forfatter gå i oppfyllelse. Han må bare bli ferdig med boka først. Noe Beth (Christine Bottomley) har veldig liten tro på siden hun aldri har fått lest et eneste ord av det han hevder å ha skrevet. Dermed begynner den ene krangelen etter den andre. Til slutt slår Zakes på musikk og Beth sover for å provosere. Men mens Beth sover, kommer Zakes i klemmeri med en lastebil. Zakes. Etter å ha vært uoppmerksom på veien et lite øyeblikk, bråbremser han og en lastebil kommer seg så vidt forbi ham. Idet lastebilen retter seg opp igjen etter å ha kommet foran bilen deres, ser Zakes et glimt av en naken jente som er bundet inne i lasterommet idet luka bak på lastebilen åpner seg opp et kort øyeblikk før den raskt lukker seg igjen. Så han virkelig en naken kvinne fanget i den lastebilen eller var det bare en innbilning? Han var den eneste som så det og må overbevise dama si om det han så mens hun sov. En vill katt og mus jakt starter når Zakes kjæreste kidnappes og han må følge den lastebilen for enhver pris.

Hush er en britisk thriller som er veldig leken og full av action. Den er en slags krysning av Jeepers Creepers (2001) og Breakdown (1997), hvor alle tre filmene tar for seg vanlige personer som kommer opp i klemmeri på veien utenom det vanlige. Zake skjønner fort at lastebilsjåføren ikke er en vanlig fyr, men en galing som har et nakent kvinnfolk fanget i lasterommet. Det er ikke matvarer eller andre produkter som skal leveres noe sted til bestemt tid, men det er snakk om et menneske som er blitt tatt til fange. Sjåføren er en sadistisk drittsekk som Zake må på en eller annen måte sette en stopper for før det er for sent. Samme om noen tror ham eller ikke. Han er temmelig sikker på hva han nettopp så og senere blir hans kjæreste tatt av samme person.

Har ikke sett så mange britiske thrillere. Eden Lake er den eneste jeg kan komme på i farta. En elegant thriller/skrekk med mye vold og sjokkerende scener. Hush er en mer roadmovie thriller hvor skrekken er på landeveien. Zake og lastebilsjåføren kan minne litt om Tom og Jerry hvor de setter opp feller for å prøve få kloa i hverandre til enhver pris. Koste hva det koste vil for både Zake og eieren av lastebilen setter livene deres på spill.

Hovedpersonene spilt av William Ash og Christine Bottomley er skuespillere som tolker karakterene sine på hver sin måte. William Ash gjør en troverdig karakter som den vettskremte Zake som prøver å redde jenta si, mens Christine Bottomley er en mer amatørmessig skuespiller enn det William Ash er. Det er ikke bare karakteren som Bottomley spiller som gjør henne irriterende, men måten hun profilerer Beth på er litt småirriterende og falsk. Hun oppleves ikke som naturlig slik som hennes motspiller,slik som William Ash gjør.

Hush er ingen nyskapende thriller på noen som helst måte, men det er positivt å se britiske thrillere også, ikke bare amerikanske. Regissør og manusforfatter Mark Tonderai har gjort en glimrende jobb med tanke på at han er debutant i filmindustrien. Han skaper en spennende intrige som kunne ha skjedd med hvem som helst og får publikum til å spørre seg selv: Hva ville jeg gjort hvis jeg var hovedpersonen? Som sagt, man vet ikke alltid hvem som sitter bak rattet og det får deg til å tenke på hva som egentlig befinner seg i lastebilen som kjører enten foran eller bak deg.

Terningkast: 4

Tips oss hvis dette innlegget er upassende