Regissør: Joel Schumacher

Skuespillere: Colin Farrell, Forest Whitaker, Katie Holmes, Kiefer Sutherland…

Am.thriller (2002)

Du befinner deg i en travel bygate og lever livet. Du elsker jobben, har en fantastisk kone/ektemann, og en elsker på si som du ringer fra en telefonboks for å ikke bli avslørt om den du er gift med skulle få snusen i hvem du har ringt til. Men hva om du legger på røret, i en telefonboks midt i byen og den plutselig ringer. Ville du ha vært nysgjerrig nok til å ta den eller ville du bare ha gått din vei?

PR-agenten Stu Shepard (Colin Farell) har alt og mer til. Han har en jobb mange kan misunne ham for, utseende som sjarmerer hver eneste jente i senk, og kan gjøre det han selv vil. Men bak denne fasaden er det noe som skurrer. Han gir lett uttrykk for at livet hans er perfekt og at han flyter lekent gjennom livet. Han lever et liv uten bekymringer, men er det virkelig sånn? Kjenner de rundt ham godt nok som de tror?

Sammen med en kollega vandrer han rundt i byen. Etter hvert må han ta en telefon til elskeren hans, Pamlela McFadden (Katie Holmes) for å tilby henne en audition. Hun jobber foreløpig som servitør mens hun drømmer om å bli skuespiller. Noe Stu har tenkt å hjelpe henne med. Hva gjør man ikke for litt sex bak ektefellens rygg? Men i det Stu Shepard legger på røret og er i ferd med å gå ut av telefonboksen, ringer telefonen. Hvem i all verden er det som ringer til en telefonboks? Er det noen som har ringt feil, eller er det bare en dum spøk? Stu Shepard tar sjansen og svarer. Noe som er veldig dumt av ham. Den som ringer, har hatt holdt godt øye med Stu, lenge. Den som ringer, vet om alle rutinene hans og alle hemmelighetene. Nå gir han Stu en sjanse for livet å innrømme hvem han egentlig er, en gang for alle og i tillegg får han en opplevelse han sent vil glemme.

Innrømmelser, utpressing og trusler er bare småtterier til hva Colin Farrell må takle i Phone Booth. Telefonboksen er den eneste beskyttelsen mellom ham og fyren i den andre enden av tråden. Går han ut derfra risikerer han å bli skutt og drept. Han får beholde livet dersom han gjør kun en ting: ringer opp kona og innrømme at han  er utro. Men ikke nok med det … oppringeren vil at Colin Farrell skal si det med både tv-stasjoner og FBI til stede. Et voldsomt sirkus oppstår.

Colin Farrell (Tigerland) er en skuespiller fra Irland som har gjort det stort i Hollywood. Han er høy, mørk og kjekk, men det er ikke bare det som redder filmen. Han leverer rollen som Stu Shepard på en ærbødig og imponerende vis. Han innlevere rollen på en måte som gjør til at det smitter over på seeren. Den som ser filmen får følelsen av klaustrofobi og åpenlyshet ved å innbille seg å være i i telefonboksen sammen med ham. Vi blir en del av filmen og føler den samme frykten, intensiteten og hjelpeløsheten som vi føler. Jeg fikk mange ganger lyst til å be ham om å legg-på-røret-for-faen, selv om vi vet det er risikabelt for hans del. Hvis han legger på betyr det døden for hans del. Det vet vi godt. Legg også merke til en kjent stemme fra den andre siden av røret som forteller Colin Farrell hva han skal gjøre. Den stemmen tilhører ingen andre enn selveste Kiefer Sutherland (24), sønn av Donald og som den store stjernen Jack Bauer i den populære tv-serien 24. Denne gangen prøver han ikke å redde verden, men å forandre verden til et sirkus.

I tillegg til alt dette rotet blir vi også introdusert til Radha Mitchell (Silent Hill) som spiller Colin Farrells kjærlige kone som får sitt livs sjokk når hun plutselig får se ham på tv. I folkemengden dukker også Katie Holmes opp (Dawson’s Creek), Colin Farrells elsker og klient. Sammen blir de vitner til at deres “felles” mann blir hovedperson i media mot sin vilje.

Men ikke nok med det. I skuespillerpresentasjonen mangler det en svært viktig fyr ved navn Forest Withaker (The Last King of Scotland). Han har ikke bare skuespillertalent, men han har vunnet en Oscar også. Det sier jo litt. I likhet med Morgan Freeman fremstår han som jordnær og karakteristisk i alle filmer han gjør. Uansett hvilken rolle han tar er som skrevet for ham. Som FBI-agent prøver han på best mulig måte å overtale Colin Farrell å legge på røret og forlate telefonboksen. Og et psykologisk spill oppstår.

Med et kreativt og spennende filmmanus klarer Colin Farrell, Kiefer Sutherland, Radha Mitchell, Katie Holmes og Forest Whitaker å skape magi og en thriller med stor kvalitet. Alt passer som hånd i hanske. Både manuset og skuespillerne er som skapt for hverandre. Sammen klarer de å få seeren sugd inn i dramaet som om det skulle ha vært vårt eget. Det er slik en thriller skal lages.

Terningkast: 6

Tips oss hvis dette innlegget er upassende