Regissør: Antti-Jussi Annila

Skuespillere: Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko, Rain Tolk, Kari Ketonen …

Fi. grøsser (2008)

I over ti år har jeg vært glad i skrekkfilmer og grøssere  fra alle slags land og på forskjellige språk. Før i tiden så likte jeg ikke å se filmer hvis de ikke var på engelsk eller norsk for det var så slitsomt å høre på uansett hvilket annet språk det var og det ble for mye lesing på underteksten. Men nå, da jeg på slutten av nittitallet oppdaget asiatisk horror, så måtte jeg jo se horror fra andre land og verdensdeler også, noe jeg er glad for at jeg gjorde, for det hendte jeg kom over noen filmperler jeg ville ha gått glipp av hvis jeg ikke hadde utvidet horisonten. Sauna fra Finland ville ha vært en av dem.

Året er 1595. Brødrene Eerik (Ville Virtanen) og Knut (Tommi Eronen) er medlemmer av en kommisjon etter krigen mellom Finland og Russland. Denne kommisjonens oppgave er å gå over myrer og gjennom store deler av skogen for å dele opp grensen mellom de to nevnte landene. På oppdraget går de med en dårlig samvittighet. Eeerik fordi han har drept 73 mennesker i løpet av krigen og Knut for at han etterlot en ung jente innelåst i en kjeller før han dro, men underveis på reisen føler Knut at denne jenta er med dem og får ofte glimt av henne. Følger hun etter dem eller tørner det for ham? På reisen kommer de til et myrlandskap og oppdager en liten landsby i nærheten som ikke er markert på kartet. I vannet ser kommisjonen noe som kalles Sauna. I landsbyen går det rykter om at det er et sted hvor man kan renske seg for sine synder.

Det har vært stille rundt Finland når det gjelder grøssere, men nå ser det ut til at de også har prøvd seg på den fronten og jeg skjønner ikke hvorfor de ikke produserer mer av det og oftere, for med Sauna beviser det finske folket at dette kan de. At jeg ikke har sett denne filmen før nå, skjønner jeg heller ikke. Kjøpte den i fjor en gang, men det var ikke før i går kveld jeg tok den fram da jeg ville se en film og jeg må si at jeg ble positivt overrasket over denne filmen. Det er ikke en grøsser hvor det skjer noe hele tiden og den ene ekle scenen etter den andre kommer rett etter hverandre. Her blir tålmodigheten satt på prøve, hvor det legges mer vekt på tankevekkende dialog og kunstneriske uttrykk. Syns landskapet er skremmende nok i seg selv. Så her får vi ikke servert skvettescener på teskje, men når de først dukker opp kan de virkelig få noen til å hoppe høyt i sofaen når man minst venter det.

All skryt må også gå til regissør Antti-Jussi (AJ) Annila som gjør en imponerende jobb bak kamera. Han har øye for dystre landskap og skumle hensikter. Han har også valgt ut en rekke gode skuespillere som byr på seg selv, nervepirrende samspill og nifse reaksjoner.

Sauna er en film som er litt vanskelig å forklare og må helst oppleves. Den krever kanskje mer tålmodighet enn andre grøssere med tanke på at det legges mest vekt på dialog enn overraksende scener. Men når man først er i gang med filmen, er det for sent å snu for det er alltid snikende uhygge på lur og som holder taket i deg både gjennom filmen og lenge etterpå.

Terningkast: 5

Tips oss hvis dette innlegget er upassende