Regissør: Tobe Hooper

Skuespillere: David Soul, James Mason, Lance Kerwin, Bonnie Bedelia,

Lew Ayres, Julie Cobb, Elisha Cook Jr.

Am. miniserie/horror/vampyr (1979)

Vampyrer er bare oppspinn. Ingen tror vel på disse skapningene den dag i dag, eller? Eller har vampyrer kommet for å bli? Hva er det som gjør disse skapningene udødelige gjennom alle disse årene? Det får vi vel nok aldri vite. Vi liker det mystiske og alle mistenker vel en eller annen person for å være vampyr? For hvordan kan vi vite med sikkerhet at alle er menneskelige?Forfatteren Ben Mears (David Soul) vender tilbake til hjemstedet sitt, Salem’s Lot for å jobbe med en nok en bok. Denne gangen har han tenkt å ta for seg et noe spesielt hus som er mystisk på mange vis. Han har vært fascinert av  huset Marsten House som står litt for seg selvog har utsikt over hele.  Mears har vært fascinert over det huset på grunn av at den har hatt mange rykter oppgjennom årene. Når det viser seg at en europeisk mann har flyttet dit blir huset enda mer fascinerende, og flere blir oppmerksomme på den mystiske mannen etter at han har bestilt en stor kasse som skal være oppholdt i kjelleren. Mens han skriver sin nye bok har han leid et rom som harutsikt til det mystiske huset. Og når innbyggere sakte, men sikkert blir syke og oppfører seg rart, skjønner han at han har rett til sine mistanker. Men vil han klare å overbevise andre om hans teori?

Salem’s Lot er det vel mange som kjenner til om de har sett filmen eller ikke. Den er jo veldig kjent med tanke på at den er basert på en av bøkene til en av de største nålevende skrekkforfatterne, nemlig Stephen King!  Har selv lest boka og selv om det er en god del år siden sist så husker jeg en god del av den. Og det er en av de beste bøkene til King. Salem’s Lot er egentlig en miniserie, men kan godt sees som film. Har du litt tålmodighet så er det ingen problem. For denne har noe av de samme stemningen som Needful Things. Filmene og seriene som er baserte på Kings bøker og noveller, er jo som kjent for å være litt langdryge bygger opp stemning med omhu. Men det fungerer også godt i Salem’s Lot. Jeg liker litt gamle filmer, skrekkfilmer fra småsteder som spinner seg fra 70-90 tallet. Det er noe sjarmerende med det da småsteder virket øde, de ikke hadde mobiltelefoner, men stilige hustelefoner som eksisterte på den tiden, var ordentlig kledde og hadde snertne sveiser. Skrekkfilmer nå til dags har mistet noe av den sjarmen, dessverre. Men, men. Det fine er jo at man kan se gamle skrekkfilmer om man ønsker det. For av og til blir jeg fryktelig lei av moderne skrekkfilmer og da spoler jeg gjerne tilbake tiden tilbake med eldre filmer. Ganske så kjekt!

Vampyrer er som kjent udødelige. I de siste årene har de herjet verden nok en gang på grunn av Twilight. Jeg kan innrømme at jeg ikke har sett noen av filmene, men har kun lest den første boka. Selvfølgelig skal jeg lese hele sagaen selv om den første Twilight boka var innmari dårlig. Grunnen er at jeg HATER Stephenie Meyers versjon av vampyrer. Hun slenger jo vampyrer rett i søla! Bitch! Hun beskriver vampyrer med sparkling eyes, tåler sol og forelsker seg i jentemenneske. Nei, fysjameg. Jeg liker de gammeldagse vampyrene best. De har øyne som blir gule, svarte eller røde når de ser blod. Og de dreper mennesker istedet for å ty til dyreblod. Så nei, jeg er ingen fan av Stephenie Meyer eller Twilight for å si det sånn. Jeg liker ORDENTLIGE vampyrer hvis du skjønner hva jeg mener. Skjønner heller ikke hva som er sååååå romantisk med at Edward dukker opp hvor enn Bella går. Selv syns jeg det er ganske så creepy! Så, ja takk til vampyrer som holder seg til de gamle mytene istedet.

Men, men, nok om det og tilbake til Salem’s Lot. Salem’s Lot består av en sjarmerende casting. Først blant annet David Soul eller David Richard Solberg som han egentlig heter. (Mest kjent fra Starsky & Hutch, Magnum 44, The streets of San Fransisco, Ghost Story). Som mange av dere antagelig ikke vet, er han ikke bare skuespiller, men også artist. Han har også norske røtter. Han passer utmerket som den mistenksomme forfatteren. Han har disse alvorlige blikkene som kan overbevise hvem som helst om hva som helst. Også har en en sånn forfatterlook som er vanskelig å beskrive. Han kunne godt ha passet som forfatter i virkeligheten også. Også andre er verdt å nevne. Blant annet Bonnie Bedelia (Needful Things, Die Hard, Bonanza) som også dukket opp i en annen Stephen King adapsjon i Needful Things noen år senere. Hun spiller den unge studenden Susan Norton som forelsker seg i forfatteren. Hun er et sjarmerende vesen som man blir glad i og vil bare hennes beste. Den som også bare må berømmses er James Mason (Heaven can wait, Bloodline) som Ben Mears er fortrolig til når det gjelder hans mistanker. De to er som født til å spille sammen og utfyller hverandres roller perfekt! Jeg ble dradd som en magnet mot skjermen hver gang de hadde en interessant samtale. Jeg måtte få med meg deres mistanker jeg også!

Det jeg liker aller best med denne filmen/miniserien er at persongalleriet består stort sett av voksne mennesker. Det er stort sett voksne mennesker med naturlig utseende. Det er heldigvis ikke en skrekkfilm med glossy tenåringer som bare er fasader uten talent. Tenåringer som er mest opptatte av hvordan de ser ut og gjøre seg kjent istedet for å levere roller med sjel. Det slipper vi heldigvis å se i Salem’s Lot!

Salem’s Lot er en fryd for envher vampyrfan. Er du lei av moderne vampyrer og vil heller se gammeldagse vampyrfilmer som baseres på gamle vampyrmyter, så anbefaler jeg denne på det sterkeste. Her får vi fullmåne, skummelt hus, rare hendelser om natten og alt etter vampyroppskriften. Settingen er stilfull og hovedpersonene bruker ikke mobiltelefoner eller laptoper for å løse en sak. Istedet går de faktisk ut av døra og prøver å granske saken selv eller hører med folk som kan litt om saken. Det er et ekte mysterie! Innrømmer at noen scener er latterlige, men festlige og det er bare med på å skape sjarm. Salem’s Lot er en fest å se på. Glem nyversjonen fra 2004 med Rob Lowe og Donald Sutherland. Den kan ikke måle seg med originalen!

Terningkast: 6

Tips oss hvis dette innlegget er upassende