Regissør: Richard Brandes

Skuespillere: Rachel Miner, Mimi Rogers, Chad Todhunter,

Mickey Jones, Liz Davies, Tammy Saunders, Michael Berryman …

Am. skrekk (2006)

Biler er ikke særlig skumle så lenge man kjører pent. Men av og til hender det jo at ulykker oppstår eller en ensom haiker står forlatt ved en øde veikant. Hva gjør man da? Som barn får vi beskjed om at vi ikke skal snakke med fremmede. Og når vi tar førerkortet får vi streng beskjed om å ikke la haikere få skyss. Men så er det dette med empati, da. Hva er det riktige å gjøre når man havner i slike situasjoner? Etter en bilulykke som gjorde til at hun mistet begge foreldrene sine har Penny Deerborn (Rachel Miner) slitt med bilangst. Å sitte i en bil er like ille som med folk som lider av vannskrekk, høydeskrekk, edderkoppskrekk og lignende, har samme virkning som Penny når det gjelder biler. Det er mange år siden bilukykken da hun som barn satt i baksetet og var vitne til at foreldrene hennes døde, men hun har ennå ikke blitt kvitt frykten ved å sitte i en bil. For mange virker dette kanskje som en rar fobi, men det er mange mennesker som sliter med mange fobier som er er noe sjeldent.

Penny har i mange år jobbet med frykten. Hennes psykolog Orianna Volkes (Mimi Rogers) tar henne med på en lang kjøretur. I mellomtiden får Penny høre på en kassett som lærer henne metoder å slappe av på. På vei opp til fjellene skjer det en ulykke og de tilbyr en fremmed mann skyss. Mannen er litt merkelig. Hodet hans er gjemt i en svær hette og han svarer aldri på spørsmålene deres. Han virker mystisk og skummel på samme tid. Men Orianna lover å kjøre ham dit han vil. Det kan være hennes livs største tabbe, og Pennys redsel blir ikke akkurat mindre. Snart befinner de seg i et mareritt.

Oppgjennom årene har vi sett mange filmer som tar for seg skrekk på veiene. Bare se Duel, Jeepers Creepers , Joy Ride, Breakdown, Hush og mange andre jeg ikke husker på i farta. Men på en måte skiller Penny Dreadful seg fra disse nevnte filmene. Det er ikke en film om biljakt, men temaet er bil på en øde vei og mye galt skjer. Settingen fikk meg til å tenke på filmen Cujo (1983) bare at i Penny Dreadful er hunden erstattet av et menneske. Under hele filmen skjer nesten alt sammen i en bil. Det gjør filmen intenst. Dette er heller ingen typisk slashfilm om noen tror det. Mange vil nok tenke at dette er en kjedelig film, for dette er også er stort sett en langsom film som legger vekt på hvordan frykten bygger seg opp. Istedet for blod og gørr vil den nok gi deg en annen form for frykt, nemlig følelsen av å være innestengt, klaustrofobi selv om du ikke lider av den fobien selv. Og man er hele tiden nysgjerrig på om hvordan det hele vil ende.

Det jeg liker godt med denne filmen er at den består ikke av så fryktelig kjente personer. Mimi Rogers (Ginger Snaps) har jeg hørt om, men jeg glemmer alltid hvordan hun ser ut og hvilke filmer hun har vært med i. Syns hun virker som en veldig anonym person. Men hun er fenomenal som psykologen Orianna Volkes. Rachel Miner (Californiacatio, Medium, Supernatural) gjør en del gode scener, men mange ganger ble jeg skikkelig lei av henne. Frykt kler henne ikke helt. Noen av uttrykkene hennes virker mer som “Ser jeg redd ut nå, eller? Enn nå da?” Men hun viser i det minste redsel litt bedre enn det Sarah Michelle Gellar gjorde i The Grudge. Og i en liten scene dukker det også et kjent fjes opp som en slags gjest i filmen. Nemlig Michael Berryman mest kjent fra Wes Cravens berømte The Hills Have Eyes (1977). Han er en rå fyr og skulle ønske han hadde en større rolle i filmen. Men, men…

Penny Dreadful er en vanlig skrekkfilm for deg som er lei av slashere. Det er en film å se om du ønsker å føle andres frykt og få en klaustrofobisk opplevelse. Den vil nok dessverre kjede vettet av noen, men setter du pris på menneskelig frykt og krypende atmosføre, er nok Penny Dreadful det rette valget. Slutten kan virke litt billig for den kresne, MEN er du litt filosofisk av deg, kan du finne mange svar rundt slutten uten at jeg skal røpe for mye om det.

Terningkast: 4

Tips oss hvis dette innlegget er upassende