Regissør: Donato Rotunno

Skuespillere: Leelee Sobieski, Tara Fitzgerald, Christian Olson, Gabrielle Adam,

Graham Pountney, Jonathan Fox…

Am. skrekk (2006)

Å være barnevakt kan virke som verdens letteste jobb, men det er kanskje før man møter barna…

Kunstlæreren Anna Veigh (Leelee Sobieski) lever med en dyster hemmelighet og som lærer på skolen gjør hun det ikke så bra, men livet hennes ser lysere ut når rektor tilbyr henne en jobb som barnevakt hos en familie som bor langt ute på landet. Hun vet ikke helt hva hun takker ja til, og hun vet ikke helt hvordan hun skal takle den nye jobben, men håper det vil gå litt bedre enn lærerkarrieren. Lønningen er det ikke noe å si på og ”familien” bor i et utrolig staselig hjem flere mil unna nærmeste sted. Onkelen  i familien er aldri hjemme og er opptatt med forretninger i New York. Barna er foreldreløse siden de mistet foreldrene i en flyulykke. De har bare Ms. Grose (Tara Fitzgerald) som er værende hos dem, men de trenger en person til i det store huset, en som kan ta ekstra godt vare barna etter at deres forrige barnevakt døde i en drukningsulykke.

Anna Veigh syns den nye jobbrollen er spennende, men hun syns både Ms. Grose er litt underlig. Streng, og noe vanskelig å bli klok på, og barna er også litt underlige, men sjarmerende. Hun klarer ikke helt å få kontakt med barna og gir dem derfor kunstterapi for å bli bedre kjent med dem. Men etter hvert ser hun ting hun ikke fortås, opplever merkelige ting og hun er helt sikker på at barna skjuler noe. Hun føler barna er i fare, men for hva?

Altså, ærlig talt vet jeg ikke helt hvordan jeg skal forklare In a dark place på en forståelig måte, for den var utrolig forvirrende. Filmen er en blanding av skrekk og mysterie, men på slutten følte jeg meg ikke noe klokere i det hele tatt. Jeg ble sittende igjen som et eneste stort spørsmålstegn. Jeg liker skrekk med litt mysterier, gåter, men da vil jeg også gjerne ha en oppklaring på det i hvert fall mot slutten, men jeg fikk liksom ikke tak på det. Følte meg rett og slett dum gjennom hele filmen og skjønte ikke en dritt.

Det jeg likte med filmen er at dette er skrekk, hadde en atmosfære av ubehag, isolasjon og mørke hemmeligheter. Man vet ikke helt hvem som er hva. Syns heller ikke at Leelee Sobieski er en av de beste skuespillerne. Har sett den i to filmer før; The Glass House og 88 minutes.  I The Glass House (2001) gjorde hun det svært så bra. Hun passer godt til rebelske roller, men i 88 minutes  (2007) var hun rett og slett forferdelig! Jeg mener hun var i samme film som Al Pacino og fikk den muligheten til å vise det hun kan, men dro rollen rett i søla. Jeg skjemtes over henne og den samme følelsen fikk jeg i In a dark place. Hun så ut som et tomt skall. Hun er en vakker jente, ingen tvil om det, men skulle ønske at hun hadde mer innlevelse og flere ansiktsuttrykk. Og de gråtescenene i denne filmen er noe av det dårligste jeg har sett. Jeg ble flau. Den som skal ha æren i det hele tatt er Tara Fitzgerald. Jeg har ikke sett henne i noen filmer før, men vet om navnet hennes. Hun gjør en flott rolle som denne strenge og merkelige kvinnen som vi ikke blir helt kloke på. Så håper hun får flere mystiske roller fremover.

Siden jeg ikke ble så veldig klok på hverken persongalleriet eller plottet, har jeg heldigvis andre muligheter til å ”skjønne” filmen litt bedre. For det første er den basert på boka The Turn of the Screw av Henry James eller se andre filmer med bokas tittel fra 1992 og 1999. Kanskje jeg forhåpentligvis blir litt klokere da for dette forstod jeg ikke så mye av.

In a dark place er en svært forfvirrende mysterie som etterlater flere spørsmål enn svar. Det er ikke mye som skjer og mange scener er utrolig kjedelige og ustrukturert. Det eneste jeg likte litt med filmen var landskapet. Vakkert og mørkt landskap plassert langt ute i ødemarken, og for ikke å snakke om vakker filmmusikk, fioliner og mystiske toner. Herlig! Men den fortjener å være med i en bedre film enn dette skvipet. Se den selv og se om du får mer ut av filmen eller ikke. Men du er herved advart. In a dark place er bare bortkastet tid.

Terningkast: 1

Tips oss hvis dette innlegget er upassende