Regissør: George A. Romero

Skuespillere: Leslie Nielsen, Ted Danson, Ed Harris, Stephen King, Hal Holbrook,

Adrienne Barbeau, Fritz Waver, Carrie Nye, E.G. Marshall ….

Am. skrekkomedie (1982)

Følelsen av skrekk er noe vi alle trenger i hverdagen for at livet ikke skal bli for kjedelig. Vi trenger noe å grøsse oss over. Kjenne at vi lever ved at hjertet banker litt hardere og noe som gjør at vi kikker en ekstra gang over skulderen. For av og til kan det merkeligste skje når vi ikke er på vakt. Creepshow er et godt eksempel på nettopp det…

Fem historier blir fortalt med stor porsjon skrekk og humor. Vi får blant annet møte en gammel mann som feirer farsdag og skal ha kake til enhver pris. Bonden Jordy Virrell (Stephen King) som får en meteor på plena og rare ting begynner å skje. Rikingen Harry Wentworth (Ted Danson) får plutselig besøk av en drapsmann, og denne drapsmannen Richard Vickers (Leslie Nielsen) vet hvordan man leker med livet. Også har vi en historie om en gorilla som går berserk og til slutt historien om kakerlakker som tar over et laboratorium.

Disse historiene blir presentert som en tegneserie i begynnelsen før det glir magisk som vanlig film. Denne effekten likte er utrolig stilig. For illustrasjonene er veldig elegante og stilfulle. Det får meg til å misunne de som kan å tegne. Tenk å kunne være tegneserieskaper. Det hadde vært noe det! Men det er bare så vidt jeg kan tegne strekmenn selv så jeg nøyer meg med å se andres talent. Likte introen spesielt godt hvor filmen glir over til tegneserie når skuespillernavnene presenteres. Jeg liker den tegnestilen veldig godt. Og the creep er jo en stilig figur også da!

Manuset er skrevet av Stephen King, men selve historiene er inspirert av EC Comics, (Entertaining Comics) var en amerikans utgiver privateid av Maxwell Gaines, men senere overtatt av sønnen, William. De utga tegneserier som innenfor skrekk og krim sjangeren som gjerne besto av fortellinger med bisarre, groteske og humoristiske poeng. Har noen av disse bladene selv og ble kaldt Iskalde Grøss som ble solgt i matbutikker. Skulle ønske de gjorde det fremdeles for jeg har alt for få utgaver og skulle gjerne ha hatt flere. Og for dere som lurer så baserer Tales from the crypt også på EC Comics hvis dere begynner å sammenligne Creepshow med Tales from the crypt. De har samme inspirasjonskilde for å oppklare det.

Men Stephen King har ikke bare skrevet manuset som er inspirert av  EC Comics, men han er med i en av scenene selv, som bondetampen Jordy Verrill.  Han er mest kjent som horrorforfatter og er hjernen bak bøkene som The Shining, Pet Semetary, IT, The Stand,  Carrie, Misery og en drøss andre bøker. Flere av bøkene hans har blitt til film. Men som sagt er ikke Creepshow basert på en bok av ham. Noe som er litt rart, men siden han har skrevet manuset så får man jo den King-feelingen likevel. Det er også morsomt å se ham som skuespiller. Han har hatt noen korte opptredener i noen andre filmer også, og han er ikke den store skuespilleren, men han gjør det godt som enstøingen Jordy. Han har noen morsomme ansiktsuttrykk. Vil gjerne se ham i flere filmer. Han gjør det ikke så verst i en skrekkomedie som Creepshow.

Andre som også fortjener ros er Leslie Nielsen, Ted Danson, Ed Harris og Adrienne Barbeau. Det er uvant å se Leslie Nielsen og Ted Danson i mer seriøse roller enn noen gang tidligere. Begge er jo godt kjente for å være veldig corny og hatt vanvittig humoristiske roller tidligere. Ted Danson er jo mest kjent fra den fantastiske komiserien Cheers, og Leslie Nielsen har vi jo sett i flere komdier oppggjennom årene, blant annet The Naked Gun-filmene, Mr. Magoo, Spy Hard, Dracula: Dead and loving it, men også vært med i skrekkfilmen av den originale Prom Night. Ed Harris har bare en liten rolle i antologien Father’s Day, men han utmerker seg godt med en noe spesiell dans. Kanskje den snodigste dansen jeg noen gang har sett, men på en positiv måte.  Elleve år senere ser vi ham i en annen Stephen King – film, nemlig Needful Things. En person til er vel verdt å nevne og det er  Adrienne Barbeau (The Fog) . Hun spiller en jævla bitch som virkelig kan å kommandere. Replikkene hennes kommer haglende som hagl på en skyfri dag. Rollen hennes er skikkelig rå og kommentarene hennes er hysterisk morsomme! Den siste jeg vil nevne er egentlig ikke skuespiller. Gutten som dukker opp helt i begynnelsen av filmen er sønnen til Stephen King. Sønnen hans Joe Hill, er selvfølgelig voksen i dag og som sin far, er også han forfatter. Han har blant annet utgitt bøkene 20th Century Ghosts og  Heart – Shaped Box. Merkelig nok har jeg ikke lest noen av bøkene hans ennå, men ut i fra bokomslagene å dømme så skriver han innen horrorsjangeren også.

Creepshow har mange godbiter, elskverdige skuespillere og festlige replikker. Dette er ikke alvorlig skrekk, men skrekk blandet med store dose humor. Et poeng om at det vannvittige kan skje! Liker du gamle skrekkfilmer med sjarm, vil Creepshow bli en kjær opplevelse. Mine favorittfortellinger er Father’s Day, The lonesome death of Jordy Verrill, og The Crate. Vil gjerne se flere filmproduskjoner som består av George A. Romero og Stephen King. Det er et excellent team! PS! Creepshow er den første av tre filmer, men dessverre er det andre folk som står bak produksjonen. Og til min store skrekk leste jeg til min store fortvilelse på imdb.com at nok en Creepshow film kommer neste år. Mon skulle tro vi fremdeles levde på 80-tallet …. Men den første Creepshowfilmen er en fryd å se. Den bringer både skrekk, latter og frustrasjon. Elsker også musikken som gir den cartoonaktige feelingen og løfter noen scener et hakk ekstra. Dette er en film som jeg har sett mange ganger oppgjennom årene, og det kommer jeg til å fortsette med.

Terningkast: 5


Tips oss hvis dette innlegget er upassende