Regissør: John Hillcoat

Skuespillere: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall,

Charlize Theron, Guy Pearce, Molly Parker, Michael K. Williams ….

Am. drama (2009)

Tenk deg at verden kollapser og solen aldri står opp igjen. Verden er grå og fargeløs. Alle vil overleve kaoset de befinner seg i, men man vet ikke lenger hvem man kan stole på. Hva skal til for å overleve undergangen og er det overhode mulig?

Far og sønn drar sørover etter at verden har gått i oppløsning. Solen er borte for alltid, trærne og resten av naturen har praktisk talt visnet, mat der det lite med, og alle er så besatt av å overleve at det er vanskelig å skille mellom det gode og det onde. Sammen vandrer far og sønn. Faren (Viggo Mortensen) er hele tiden opptatt av å lære sønnen (Kodi Smit-McPhee) om det gode. De må ikke glemme gnisten. Gnisten som en gang tilhørte den andre verden. Gjøre det som er riktig og for all del ikke ende opp som den andre gruppen av mennesker, de som er kannibalismen og gjør alt for å overleve dette helvete som oppsto i løpet av et sekund. Derfor er de nødt til å holde seg unna veien så langt som mulig for å unngå disse ”menneskene”, for far og sønn er de få igjen av de gode og de gjør hva som helst for å bevare den moralen. De har tro på det gode i enhver situasjon og den gnisten i dem må aldri forsvinne. Sammen på reisen møter de stadig farer og nye utfordringer. Hvor lenge kan de holde ut i en verden som er grå og kald? Og mens på reisen får faren stadig tilbakeblikk på verden den en gang var og minner om sin kone da han var lykkelig en gang for lenge siden. Samtidig må han passe på sin sønn hele tiden for at de ikke skal komme i alvorlig fare.

Filmen er basert på en meget kjent bok, nemlig The Road av fantastiske Cormac McCarthy (samme forfatter av No Country For Old Men). Han var nære på å vinne Nobelprisen i litteratur i år, og det skuffet meg meget at han ikke fikk den. Det hadde han ærlig fortjent. Jeg hadde en knapp på ham og håpte at han skulle stikke av med prisen, selv om jeg kun har lest en bok av ham (Veien/The Road). Jeg var en av de heldige som rakk å lese boka før man så filmen. Boka gjorde nemlig et stort inntrykk og selv om jeg leste den ganske tidlig i år, så sitter boka i meg ennå og den gufne følelsen jeg fikk mens jeg leste den. Tenkte på hva om vi opplevde noe lignende akkurat nå? Hva hadde vi gjort da? Hadde vi klart å overleve i en slik situasjon? Mange spørsmål oppsto mens jeg leste. Det tok lang tid før jeg våget å se filmen. Det er det som regel med meg hvis jeg har lest en virkelig god bok, så tar det lang tid før jeg våger å se filmatiseringen av den for jeg har en tendens til å ha for høye forventninger i slike situasjoner. At filmen må stemme med boka ellers stemmer det ikke og alt blir bare feil. Derfor tok det mange uker etter at jeg hadde kjøpt filmen, før jeg endelig så den i kveld og jeg er jammen meg glad for at jeg gjorde det. For The Road er en av de sjeldne filmadapsjonene som virkelig fortjener respekt! Selv om filmen ikke går oppskriftmessig etter boka, var det mye som overrasket meg hvor likt filmens visjon var til mine visjoner fra boka (og det skjer ikke ofte). Viggo Mortensen var slik som jeg opplevde faren i boka. Og forholdet mellom far og sønn er like rørende som boka beskrev det. Man får skikkelig medfølelse for disse to og håper at alt vil ende bra, selv om vi får våre bange anelser av at det kanskje ikke gjør det, men det er alltids lov å håpe.

The Road er en rørende og sterk film som viser et eksempel på hvordan verden kommer til å bli hvis vi ikke behandler den litt bedre for jeg vil i hvert fall ikke ende opp i samme situasjon som far og sønn i denne filmen. Kampen for å overleve tilværelsen som en gang var vakker, men som har blitt til en slags helvetesverden. Selv om filmen er en av de beste filmadapsjonene jeg har sett, og en fin blanding av det gode mot det onde, så anbefaler jeg dere til å lese boka sånn. Slik er det i alle fall for meg. Bok først, så film! Men kan ærlig si at både boka og filmen blir ikke glemt med det første!

Terningkast: 5

Tips oss hvis dette innlegget er upassende