Regissør: Tim Matheson

Skuespillere: Sharon Lawrence, Mika Boorem, Tamara Hope, Currie Graham, Katie Stuart,

Andrea Withburn, Gabrielle Rose …

Am. Tv-drama (2006)

OK, Augusta has signed agreements for what she will and will not do while you’re out together. If you go shopping no black clothing, no rock music, no jewelery, no make-up, no candy. The two of you have the responsibility to watch her for drugs, stealing, and running away. Oh, and have fun!

Å være tenåring er slettes ingen spøk, spesielt når man har forventingsfulle foreldre og selv sliter med dårlig selvtillit. Hva gjør man når man er foreldre til en tenåring som forandrer seg fra det gode til det håpløse, lyver, tar dop og sliter ut familien slik at det går så langt som til at foreldrene skiller seg? Hva gjør man i en slik situasjon? Er det tenåringen sin feil til familiens splittelse, eller er det hver enkelt familiemedlem?

Augusta (Mika Boorem) har alltid vært en lydig pike og et godt forbilde for lillebroren, men en dag våkner hun opp av å være lei av alt sammen. Hun våkner opp en dag hun vet at hun vil få tilbake matteprøven som moren hennes, Martha (Sharon Lawrence) har store forventinger til, mens Augusta vet at det blir stikk motsatt. Hun vet hun har gjort det dårlig, men hun sier ikke noe om det. Hun føler seg uopplagt, fet, ensom og syns hun er i en håpløs situasjon. Ting blir ikke bedre når hun ikke viser det dårlige prøveresultatet til moren og begynner å vanke med andre mennesker enn tidligere. Mennesker fra klassen hennes som er alt annet enn solstråler. Hun begynner å ta dop, skulke skolen, og tester morens tålmodighet. Selv om foreldrene hennes er skilt, har de god kontakt og prøver fremdeles å håndtere nye Augusta på alle tenkelige måter. Men etter at de går lei av den ene løgnen etter den andre fra Augusta og ser ingen annen utvei, sender de henne til en villmarksleir, hvor hun er nødt til å lære seg å følge regler, slutte med dop og bli et nytt menneske. Men er det håp eller er det for sent?

Augusta, Gone er er dramafilm lagd for TV, og basert på en bok. Boka er skrevet av Martha Tod Dudman, og hun skriver i boka om sin opplevelse over tenåringdatterens forandring. Fra å være uskyldig til en person som lyver, tar dop og gjør alt for å lage opprør. Har selv ikke lest boka, men etter å ha sett filme, fikk jeg veldig lyst til det siden det er et alvorlig tema og et tema som er lett å kjenne seg igjen i på en eller annen måte. Selv om noen aldri har vært på skråplanet så er det interessant å lese om det, hvordan det er å vire i en ukjent situasjon og lære litt om menneskers grenser.

Kom tilfeldigvis over denne på kanal 5, og tenkte å se begynnelsen for å se om det var noe å følge med videre og til slutt ble jeg sittende og se hele greia. Syntes handlingen var interessant, fengende og lærerik. Alle har vel et eller annet problem når man er på samme alder som Augusta. Mange valg skal tas og man er ikke alltid sikker på hvor man holder til. Hvordan man skal i det hele tatt takle ting på rett måte. Det er ikke alltid godt å vite. Så det var mange grunner til å føle med vanskelighetene denne jenta gjennomgikk. Og det setter også spørsmålstegn om villmarksleir virkelig får tenåringer til å forandre vaner i livet når de kommer tilbake eller om de kommer til å glemme seg fort de kommer hjem igjen. Det er ikke godt å vite. Derfor var det meget interessant å se hvordan en familie takler en slik trist og fortvilet situasjon, og man må jo bare begynne å lure hva man selv ville ha gjort hvis noe dette skjedde hvis noen forandret seg rett foran deg selv eller hvis man selv forandret seg og ikke visste hva man må gjøre for å komme seg ut av knipen.

Augusta, Gone er en lærerik og fengslende filmopplevelse om liv som raser og prøver å lappe det sammen igjen på en eller annen måte. Det får seeren til å tenke på hvordan tenåringer kan oppføre seg slik mot foreldrene sine og likevel være høyt elsket. Så neste gang du tenker å gjøre opprør, så prøv å se det fra foreldrene dine sitt synspunkt før du gjør noe drastisk. Denne filmen kan være en lærepenge for noen.

Terningkast: 4

Tips oss hvis dette innlegget er upassende