Regissør: M. Night Shymalan

Skuespillere: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt,

Sigourney Weaver, Brendan Gleeson, Cherry Jones, Michael Pitt…

Am. thrillerdrama (2004)

“This color attracts Those We Don’t Speak Of.”

Tenk deg at du bor i et isolert samfunn og er sammen med folk du har kjent hele livet, og selv om det befinner seg noen farer, er stedet stort sett trygt og godt. Men hva om man får vite at livet er ikke alltid slik det frenstilles som?

I en liten amerikansk landsby på 1800-tallet bor Ivy Walker (Bryce Dallas Howard). Hun er blind, men hun kan skimte farger. Men hun lar ikke handikappet hindre henne i noen som helst. Hun er dyktig når det gjelder instinkt, og hun er også leken i voksen alder. Hun leker sammen med de andre tenåringene i landsbyen og virker veldig gutteaktig. Hun syns det er morsommere å være med på gutteaktiviteter enn å være sammen med jenter. Hun er en veldig glad, snakkesalig og utadvent jente som er vilt forelsket i en fyr som er stikk motsatt av henne. Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) som er fåmelt og stille.

Landsbyen er stort sett harmonisk og fredfull, men de må være innenfor en viss grense for ikke at harmonien blir brutt, for hvis de krysser en viss grense i skogen, kan livet bli skrekkelig for innbyggerne for bak den grensen bor “de-som-ikke-snakkes-om”. Vesener som sprer frykt i landsbyen. Innbyggerne må også ikke bruke eller ha noe med den forbudte fargen. Fargen rød er forbudt med tanke på at det er røde kapper disse vesenene har på seg. Innbyggerne må for all del ikke gjøre noe for å få disse vesenene til å krysse grensen inn mot landsbyen for da kan den idylliske landsbyen utsettes for stor fare. Det er bare en innbygger som ikke er redd for disse vesenene og det er Lucius Hunt. Han vil krysse skogen og dra til noe de kaller Towns for å skaffe ting de ikke klarer å lage. Men vil han få tillatelse til det?

The Village var en film jeg kjøpte meg samme år som den kom ut på dvd og jeg husker jeg ble KJEMPESKUFFA første gang jeg så den. For da var The Sixt Sense friskt i minne og jeg hadde da høye forhåpninger til  M. Night Shymalan. Og jeg ble kjempeskuffet over at filmen så mer ut som et kjedelig teaterstykke. Jeg skjønte slutten av filmen, men fikk ikke med meg de geniale undertonene jeg nå har oppdaget. Jeg så denne tidligere i uka er for første gang etter den skuffende gangen, med et mer åpent sinn og mer tålmodighet. For jeg kom over det fantastiske musikkstykket The Gravel Road, komponert av James Newton Howard. Jeg var på youtube for noen dager siden og hørte på filmmusikk og da dukket denne opp. Da jeg fant ut at det var et musikkstykke fra The Village tenkte jeg bare at enn at et så vakkert og mystisk musikkstykke er med i den møkkafilmen. Men da jeg hørte dette musikkstykket full av mystikk bare måtte jeg se den filmen  igjen etter så mange år. Jeg ville finne ut om jeg ville ha samme synspunkt nå som da. Så jeg måtte bare sette på dvd’n og finne det ut. Gjett om jeg ble overrasket. Det jeg ikke satt pris på filmen da satte jeg pris på nå.

Nå for tiden florer det med slashere/splattere da det er om å gjøre å sjokkere med kroppsdeler som blir partert på verste måter. Jeg er også litt lei av monstre, zombier og vampyrer. Jeg mener, det som virkelig skremmer, er det vi ikke ser (det er i hvert fall slik det fungerer for meg). Jeg blir ikke redd av det jeg ser, men av det vi ikke ser. Det som skapes i fantasien når jeg ser horror. Alt trenger ikke å vises på skjermen. Noe kan man jo skape selv mens man ser. Det er det jeg liker så godt med The Village nå som jeg så den på ny.

Ikke stol på traileren. Det er ikke en slik horrofilm som du tror. Syns traileren gir feil inntrykk så derfor kan nok noen bli skuffa. Det er mer mystikk en horror for å si det sånn. Det var antageligvis derfor jeg ikke likte den første gang jeg så den. Jeg følte meg lurt av å se traileren. Og nå som jeg er lei av slashere/splattere setter jeg nå større pris på thrillere og mystikk. Det er ikke for mye overdrivelser. Blir litt lei av alt som skal overdrives når det lages horrorfilmer for tiden. Spesielt remakes. Jeg er lei av å se horrorfilmer uten sjel. Men det er det nettopp The Village. Man kan se at den er blitt laget av kjærlighet. Shylaman vet hva han gjør og hva han vil ut av filmen. Han ønsker at frykten skal krype under huden på oss. Ikke at vi skal skvette hver femte minutt. Men frykten skal komme snikende på seeren. Det klarer han med glans . Første gangen jeg så den satt jeg bare og himlet med øynene på de “skremmende” scenene, men denne gangen kjente jeg redselen for det innbyggerne frykter. Da jeg så filmen føltes det ut som om jeg bodde der selv og var redd for hva som ventet meg.

Filmen består ikke bare av et fantastisk og utspekulert plot, men også et strålende persongalleri. Bryce Dallas Howard, som kommer fra en skuespillerfamilie er svært så dyktig og tolker den blinde Ivy på en fenomenal måte. Man kan ikke unngå å bli glad i den jenta og hennes humør. Også har vi Joaquin Phoenix som har vært litt tullete av seg, men som viste seg at hans nye karriere som rapper bare var bløff (hvem skjønte vel ikke det???), så vi får håpe nå som han har tatt seg sammen vil utmerke seg i flere filmer for han er en dyktig skuespiller. Han har også vært med i en annen Shymalan film, nemlig Signs med Mel Gibson. Så vi får håpe vi ser mer til denne mannen. Flere dyktige skuespillere som bør nevnes i farten er William Hurt som Ivys far. Og sist, men ikke minst min favorittskuespillerrinne (Sigourney Weaver). Synd rollen hennes ikke er så stor og det er uvant å se henne i en mer sårbar rolle enn det vi er vante til, men uansett hvor hun er fyller hun scenene med utstråling og  talent.

The Village kan virke litt skuffende første gang man ser den på grunn av feil inntrykk av traileren. Men hvis du setter pris på filmer med atmosfære, mystikk og undertoner vil du elske denne. Dette er en film som trenger å vokse for hver gang publikum ser den og etter hvert vil du forhåpentligvis oppdage hvor fantastisk den her. En film full av mystikk, hemmeligheter og glimrende persongalleri. Se den og la deg trollbinde!

Vurdering: 8/10


Tips oss hvis dette innlegget er upassende