Regissør: Rob Zemeckis

Stemmer: Jim Carrey, Colin Firth, Gary Oldman, Daryl Sabara, Sage Ryan, Amber Gainey Meade, Sammi Hanratty…

Am. familieanimasjon (2009)

“What else can I be when I live in such a world of fools as this? Merry Christmas! Out upon merry Christmas! What’s Christmas time to you but a time for paying bills without money; a time for finding yourself a year older, but not an hour richer; a time for balancing your books and having every item in ‘em through a round dozen of months presented dead against you? If I could work my will, every idiot who goes about with ‘Merry Christmas’ on his lips, should be boiled with his own pudding, and buried with a stake of holly through his heart!”

I jula er man som alltids spent på hva man får, og som regel så er det jo de harde pakkene som er de mest populære – ialle fall for min del. Klær er jo kjekt å ha, men det kan man jo kjøpe året rundt. Det kan man jo med andre ting også. For min del er det i hvert fall mer spennende å få bøker og filmer i gave, og tilsvarende ting enn klær… Jeg var så heldig å få både bøker og film, og filmen var denne. En film jeg lenge hadde ønsket å se.

Charles Dickens klassiker A Christmas Carol har blitt filmatisert uttallige ganger, og nå med en aldri så liten animasjonsutgave. Fortellingen kan sies å være like kjent som Den stygge andungen. I A Christmas Carol møter vi Ebenezer Scrooge, en gammel mann som er sinna fra han våkner om morgenen til han legger seg. Mange frykter ham siden han er stadig i dårlig humør. Ingen vet riktig hvorfor han er som han er, og forsøker så godt de kan å unngå ham, i redd for å komme i klammeri med ham. Men han vet godt selv at han ikke alltid har vært slik. En gang var han en snill og ung mann. Han ble forelsket og levde et godt liv. Helt til hans store kjærlighet gikk fra ham, og mente han var for opptatt av jobben sin og pengene han kjente. Rikdommen tok over hans liv slik at han sluttet å bry seg om andre enn seg selv.

Kom igjen, da, og dra litt på smilebåndet:)

Juleferien har startet og like før han skal ta kveld får han seg litt av en overraskelse. Han får besøk av et spøkelse, og ikke bare den natten, men tre netter på rad. Disse spøkelsene tar ham med på en vannvittig tidsreise. Det første spøkelset viser ham fortiden, det andre nåtiden og det tredje og siste spøkelset viser ham fremtiden. Disse spøkelsene prøver å åpne øynene hans og gi ham nye perspektiv over livet hans. Vil Scrooge noen gang forandre seg eller er det for sent?

Charles Dickens julefortelling har blitt filmatisert utallige ganger, og denne gang i animasjonsutgave med Jim Carrey i spissen. Har alltid vært fan av Jim Carrey. Han er morsom, og han kan ikke bare lage grimaser, men å forandre stemmen også. I denne filmen utfordrer han stemmen i flere nivåer.  Han er stemmen til alle de tre spøkelsene, og Scrooge i forskjellige perioder i livet, som ung og gammel. Til og med Scrooge sitt ansikt ligner svært mye på Jim Carrey.

Selv storkoste jeg med med A christmas carol en dag midt i romjula da jeg var hjemmealene. Det gikk mange julefilmer på tv, som jeg bruker å se hver jul, men denne gangen valgt jeg å se julegaven istedet. Og det var ingen skuffende opplevelse. Langt  i fra. Filmen bydde på mange komiske scener, og ansiktsuttrykkene til Scrooge var mange ganger ubetalelige. Men likevel følte jeg samtidig at filmen på noen punkt var noe langdrygt. At filmen på en måte sto stille uten å gå fremover før det skjedde noe for det blir jo en del gjentakelser når det gjelder Scrooges tidsreiser, men alt i alt var filmen både morsom og trist. Det var vanskelig å ikke føle sympati for denne gamle mannen, og syns scenene med ham og julekoret var best!

NB! Hvis du har tenkt å kjøpe BD utgaven en dag, vil jeg advare dere om dette. Det var bare flaks at filmen virket på min blu-ray spilleren. Fordi når man har åpnet forseglingen, ligger det inni coveret en beskjed om at filmen ikke støttes av alle Blu-Ray spillere, at man risikerer at skjermen bare blir svart. Å legge en informasjon om dette innenfor foresglingen og ikke utenfor, syns jeg er fryktelig dumt. Jeg mener, man ser ikke beskjeden om dette før man har åpnet forseglingen siden beskjeden ligger inni coveret, men hvis den ikke virker på din Blu – Ray spiller så kan man da ikke bytte filmen fordi man da allerede har åpnet forseglingen. Dermed var jeg svært glad for at den virket på min Blu-Ray spiller. Min spiller er bare ett år, så det skulle bare mangle, men likevel. Slike beskjeder skulle ha stått klistret på utenpå plastikken ellers får man jo ikke bytte den på de som har en spiller som ikke støtter filmen. Så det var en dårlig reklame.  Så jeg tenkte å advare dere om dette her og nå! Slike beskjeder kan de da klistre utenpå coveret slik at man er obs på det når man kjøper filmen.

Vurdering: 7/10

Tips oss hvis dette innlegget er upassende