Regissør: Darren Aronofsky

Skuespillere: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder, Ksenia Solo, Janet Montgomery, Sergio Torrado …

Am. psykologisk thriller (2010)

Mange av oss brenner for noe. Hvem vil vel ikke bli noe her i livet og lykkes? Gjøre noe vi tror vi er dyktige til. Og hvor villig er vi til å gå for å oppnå våre drømmer? Er vi villig til å ofre alt for å oppnå våre høyeste ønsker?

Disiplinerte Nina Sayers (Natalia Portman) har jobbet hardt i hele sitt liv og drømmer om en stor rolle i balletbransjen. Hun har danset hele livet. Trent hardt fra morgen til kveld i håp om å bli oppdaget og få hovedrollen i et balletstykke. Det er det som er den store ambisjonen hennes, men drømmen som en stor og repsektert balletdanser er hardt. Knallhardt! Det er mange jenter som drømmer om akkurat det samme som henne og ikke alle kan få hovedrollen.Man må bevise hva man er god for. Det skjønner Nina Sayers fort når hun får møte mannen bak en nyversjon av stykket Black Swan, Thomas Leroy (Vincent Cassel). Han er en temmelig spesiell instruktør og han vet hva han vil ha. Og ikke minst hva som kreves å få være med i et slikt stykke.

Nina brenner for rollen som den hvite og svarte svanen, men kravene er store og det er mange som brenner for den samme rollen. Vil hun klare det. Men ikke nok med det. Kommer hun til å imponere moren sin også? Nina er tross alt en voksen kvinne, men hun bor fremdeles hjemme hos sin mor som fremdeles behandler henne som en tolv – åring. Vil hun noen gang få hovedrollen i Black Swan og bli den nye ballettstjernen?

Black Swan har blitt rost opp i skyene og det med god grunn. Her er det gode skuespillerprestasjoner, spennende persongalleri og utrolige effekter. Og ikke minst en handling man lett blir sugd inn i. Visste ikke helt hva jeg ventet meg før jeg så filmen. Så traileren lenge før filmen og var temmelig spent. Ville filmen leve opp til forventingene med tanke på den fascinerende traileren? Uten tvil! Selv om ballett ikke er min greie og noe jeg ikke skjønner bæret av. Likevel falt jeg for filmen og det var langt i fra kjedelig.

Har heller aldri vært noen særlig fan av Natalie Portman, men hun gjorde det glitrende som Nina Sayers. Som i fjor satt jeg oppe hele natta for å se Oscarutdelingen, og mens jeg så årets Oscarutdeling, krysset jeg fingrene og håpet at hun vant beste kvinnelige hovedrolle-prisen, og jeg krysset også fingrene og håpet at Darren Aronosky ville vinne for beste regi, men det gjorde han dessverre ikke. Men gleden ble stor da i alle fall Portman kapret sin pris som er ærlig fortjent!

Vincent Cassel tolker rollen som intstruktør på en provoserende og ypperlig måte. Han er ondskapsfull, forførende og vet hvilke knapper han skal trykke på for å gjøre danserne enda bedre og få de til å vite hvordan han vil karakterene i rollen skal være. Han er lett å “hate”, men samtidig vet vi at han vil dansernes beste, selv om det er på en litt spesiell måte.

Og Mila Kunis er også et pluss. Vi er vant til å se henne som den rappkjefta jenta, Jackie Burkhart fra sitcom-serien That 70s Show. Hun er litt litt lik den rollen i filmen også. Forførende, sexy og flørtende. Kanskje litt mindre rappkjefta?

Black Swan er en psykologisk og henførende mesterverk hvor frykt, angst, og prestasjon blandes godt sammen. Jeg satt som klistret til skjermen, og selv om jeg hadde kjøpt meg snop, så glemte jeg nesten å spise det, for jeg var helt oppslukt av filmen. Det er sjelden jeg har sett så mange gode effekter, persongalleri og atmosfære i en film. Dette er ingen hoppe-høyt-i-setet film. For de som tror at dette er en real skrekkfilm kommer nok til å bli skuffet, men dette er en psykologisk thriller hvor man må følge med på alt som skjer for å skjønne helhetsinntrykket. Det er mange undertoner og man må være konsentrert for å få med seg små ting som skjer underveis for å skjønne hva hovedpersonen går gjennom. Og slike filmer elsker jeg. At man må følge med på undertonene for å få mest utbytte av filmen. Som en slags gåte. Og det er første gang på mange, mange år jeg fikk skikkelig frysninger på slutten. Den kommer jeg ikke til å glemme med det første. Black Swan er uten tvil et mesterverk!

Vurdering: 9/10

Tips oss hvis dette innlegget er upassende